20180120 125124Nagyon köszönjük mindenkinek, aki kifejezte háláját dr. Geréb Ágnesnek január 20-án, a Hálavirágok - hozz egy szál virágot! akció keretében. Csak Budapesten több, mint 2000 virágot számláltunk össze! Több vidéki és külföldi város is csatlakozott a kezdeményezéshez (Keszthely, Szeged, Pécs, Eger, Debrecen, Székesfehérvár, Balatonalmádi, Ercsi, Veszprém, Mohács, Szentendre, Győr, Baja, Miskolc, Vác, Nagymaros, Sopron, Balatonfüred és Bécs, London, Stockholm, Bournemouth, Wales). A fotókat #hálavirágok hashtaggel megtaláljátok a Facebookon: https://www.facebook.com/hashtag/halaviragok

Nagyon örülünk, hogy kortól, nemtől, szülés helyszínétől és pártállástól függetlenül jöttetek kifejezni, hogy a születés méltósága fontos! A budapesti rendezvényről készült videó itt található: https://www.facebook.com/freegereb/videos/2023343131015102

 

 

Hálavirágok - hozz egy szál virágot! 

Hálavirágok dr. Geréb Ágnesnek

Hálavirágok - Hozz egy szál virágot! | Helyszín: Szabadság híd, Budapest 1111, Magyarország

| Időpont: 2018 Január 20, szombat, 11am - 3pm | Facebook event: https://www.facebook.com/events/1788302658138728/

Hálás vagy azért, hogy gyermeked vagy unokád születésénél ott lehetett az apukája?
Úgy gondolod, hogy a szülő nőnek joga van vajúdás közben testhelyzetet választani?
Egyetértesz abban, hogy az újszülöttnek az anyukája mellett a helye?

Akkor itt az idő, hogy köszönetet mondjunk annak, aki hazánkban ezeknek a lehetőségeknek utat tört! Itt az idő, hogy közösen mondjunk köszönetet dr. Geréb Ágnesnek.
Gyere el 2018. január 20-án, szombaton 11 és 15 óra között bármikor a Szabadság hídhoz és hagyj rajta egy szál virágot hálád jeleként! Készíts egy képet a virágodról és oszd meg a közösségi médiában #halaviragokhashtaggel. Vidékről és külföldről is küldhetsz fotót virággal+hashtaggel. Ha letetted a virágot, kérlek, sétálj tovább!
Légy békés, és biztass erre másokat is, hagyd otthon a pártjelvényedet, csak a járdát használd, ne zavard az autóval közlekedőket. Köszönjük!

Magyarországon 1977-ig a szülésnél az apa nem lehetett jelen. Ekkor egy fiatal orvosgyakornok kezdte beengedni a férjeket a szülőszobába, hogy ezekben a sorsfordító órákban a feleségük mellett állhassanak és átélhessék gyermekük születésének csodáját. Később ugyanez az orvosnő kidolgozta az apák beengedéséhez máig használt kórházi feltételrendszer alapjait is, és végül elérte, hogy az a magyar kórházakban mára elfogadott gyakorlattá váljon. Ez az orvosnő dr. Geréb Ágnes volt. 

A ‘70-es évek végén Magyarországon elképzelhetetlen volt az is, hogy az újszülöttek édesanyjukkal maradhassanak: a szigorúan előírt háromóránkénti szoptatások között a babák a csecsemőosztályon voltak. Egy fiatal orvosnő meggyőzte kollégáit, hogy a Szegedi Női Klinikán vezessék be a mára általánosan elterjedt rooming in gyakorlatát. Onnantól az újszülöttet és az anyát nem választották már el egymástól. Ez az orvosnő dr. Geréb Ágnes volt. 

1992-ben egy doktornő több száz fős nemzetközi konferenciát szervezett, hogy a magyar szülész szakma megismerkedhessen a háborítatlan szülés fogalmával és külföldi gyakorlati tapasztalataival. E konferencia előtt a magyar nők kizárólag a hátukra fektetve, rutinszerűen begyógyszerezve és kikötözött lábbal szülhettek. A konferencia olyan hatásokat indított el a kórházi szülészeti rutinban, melyeknek mára az egész magyar társadalom a haszonélvezőjévé vált. A konferenciát dr. Geréb Ágnes szervezte. 


Geréb Ágnes munkásságának áldásos hatását minden nő és minden család érzi ma Magyarországon - függetlenül attól, hogy kórházi- vagy otthonszülés mellett dönt.

Ezért hozz egy szál virágot!

Hálavirágok - Hozz egy szál virágot! | Helyszín: Szabadság híd, Budapest 1111, Magyarország

| Időpont: 2018 Január 20, szombat, 11am - 3pm | Facebook event: https://www.facebook.com/events/1788302658138728/