1042905539Elnök Úr! Dr. Geréb Ágnes jelenlegi helyzetével, a két év letöltendő börtönbüntetésével kapcsolatban írunk most Önnek, a „Tervezett kórházi szülések összehasonlítása tervezett otthonszülésekkel” című szakcikk szerzőiként, amelyet a nemzetközi elismerésnek örvendő Cochrane Collaboration publikált.Az elérhető legjobb tudományos kutatásokra alapozva arra a következtetésre jutottunk szemlecikkünkben, hogy „minden országnak fontolóra kell vennie, hogy kidolgozza az otthonszülés szolgáltatását, együttműködő orvosi háttérrel”. Ezt a következtetést támasztja alá a hasonlóan elismert Brit Nemzeti Egészségügyi és Ápolási Intézet (British National Institue for Health and Care Excellence) is. Magyarországon dr. Geréb az az ember, aki pályája kezdetétől fogva a fenti megközelítést támogatta, most mégis, ironikus módon, amikor Magyarország lépéseket tesz ebbe az irányba, Geréb doktornő nélkül teszi ezt, aki az otthonszülések legtapasztaltabb kísérője.

 A szülés egy bensőséges folyamat, nem minden nőnek ugyanarra van szüksége közben, egyesek kórházi körülmények között érzik biztonságban magukat, míg mások szülőotthonban vagy saját otthonukban. Szükség van arra, hogy a nőknek legyen választási lehetőségük abban a tekintetben, hogy milyen környezetben és milyen támogatással kívánják világra hozni gyermeküket. Geréb Ágnes sokévi tapasztalata egyaránt szülészorvosként és szülésznőként megalapozta, hogy kidolgozza a jövő várandósgondozását. Ő volt az, aki a ’70-es években beengedte az apákat a szülőszobába, amely gyakorlat széleskörűen elterjedt a világ számos országában. A doktornő bizonyítékalapú tudást hozott a hazájába a szülésről, amikor az 1990-es években nemzetközi konferenciát szervezett Magyarországra és meghívta a szülés elismert kutatóit. Továbbá olyan szolgáltatást dolgozott ki várandós és szülő nők számára, amely gyakorlat nem lett volna elérhető számukra Dr. Geréb munkássága nélkül.

Annak érdekében, hogy a nők Magyarországon őszintén azt érezzék, hogy szabad választásuk van (olyan alternatívák között, amelyeket megalapozott tudományos kutatások támasztanak alá), valamint azért, hogy a független, engedéllyel dolgozó bábák a letartóztatástól való félelem nélkül végezhessék munkájukat, ők mindannyian Önre tekintenek ebben a pillanatban, egy jelre várva, hogy a magyar társadalom értékeli mindazt, amit Geréb Ágnes képvisel.

Ezeknek az értékeknek és gyakorlatoknak jelen kell lenniük minden jövőbeni magyar szülészeti ellátás protokolljában és a szolgáltatásokban.

Jette Aaroe Clausentől ( Egyetemi tanár, Egészségügyi Mesterképzés, és Ph.D. Ole Olsentől Tudományos főmunkatárs, Általános Orvosi Tudományos Kutatási Intézet Koppenhága, Koppenhágai Egyetem

Nagyon reméljük továbbá, hogy Ön tekintetbe veszi a számos humanitárius okot, amiért Dr. Gerébnek a családjával kell maradnia és egy rehabilitációs folyamat során vissza kell őt helyezni a szülészeti dolgozók közösségébe, ahelyett, hogy börtönbe kellene vonulnia.

 

Köszönjük szépen a figyelmét, és köszönjük, hogy fontolóra veszi javaslatunkat.

 

Maradunk őszinte tisztelettel:

 

Jette Aaroe Clausen

Egyetemi tanár, Egészségügyi Mesterképzés, Ph.D.

 

 

Ole Olsen

Tudományos főmunkatárs, Általános Orvosi Tudományos Kutatási Intézet

Koppenhága, Koppenhágai Egyetem