figo icmMásfél milliónyi bábát és orvost képviselő világszervezetek fogtak össze, hogy támogatásukat fejezzék ki dr. Geréb Ágnes, a magyar anyák, szülészek és bábák iránt. 

A Nemzetközi Bábaszövetség (ICM) és a Nemzetközi Nőgyógyászati és Szülész Szövetség (FIGO) ma levelet írt dr. Áder Jánosnak, Magyarország államfőjének dr. Geréb Ágnes ügyében. A két szervezet másfél millió bábát és nőgyógyászt/szülészorvost képvisel világszerte. Dr. Geréb Ágnest, a magyar bábát és szülészorvost két év szabadságvesztésre ítélték és 10 évre eltiltották hivatásától, ezért Magyarország köztársasági elnökéhez, dr. Áder Jánoshoz folyamodik kegyelemért.

Mindkét szervezet, az ICM és a FIGO is támogatja dr. Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét, és kijelentik: „Közös álláspontunk, hogy a nőknek világszerte joguk van kiváló bábai és/vagy szülészeti ellátáshoz, és támogatjuk, örömmel fogadjuk azokat a bábákat és szülészorvosokat, akik tiszteletben tartják a kellő információval ellátott nők döntési jogát a szülési ellátásukkal kapcsolatban.”

Mindkét szervezet elnöke azt nyilatkozta, hogy „a bábákat és szülészorvosokat mindig megilleti az a jog, hogy ügyüket először kollégáik vizsgálják ki, azaz esetük olyan szakmai meghallgatás keretében legyen feltárva, melyet a saját szakterületük képviselői - jelesül szülésznők vagy szülészorvosok - folytatnak le. Mindig egy ilyen szakmai kivizsgálásnak kell megelőznie azt a döntést, hogy szükséges-e az ügyet a rendőrség felé továbbítani igazságügyi kivizsgálás végett.”

Mind az ICM, mind a FIGO kifejezte hajlandóságát, hogy "felajánlja idevonatkozó technikai szaktudását, hogy amennyiben szükséges, véleményével és visszajelzéseivel segítsen Magyarországnak az otthonszülés újonnan kidolgozott irányelveivel és az egészségügyi fegyelmi eljárások rendjével kapcsolatosan”.

Végezetül, az ICM és a FIGO tisztelettel arra kérte dr. Áder János köztársasági elnök urat, hogy „mindent tegyen meg, hogy biztosítsa ezeket a jogokat minden nőnek, bábának és szülészorvosnak Magyarországon”.

A levél másolatát csatoltuk. Sajtó számára elérhetőség:

Nagy Petra Júlia (magyar nyelven) email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mob: +36 20 824 7881

Donal Kerry (angol nyelven) email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mob: +36 30 924 2190

a levél magyarul, pdf formátumban >>>

a levél angolul, pdf formátumban >>>

A Mozgalom a Szülés Méltóságáért sajtóközleménye pdf formátumban >>>>>>